Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Det var på 1940-talet allt hände

Anna-Pias tid


Det andra världskriget rasade runt Sveriges gränser i nära sex år. Det började i september 1939 och tog slut i maj 1945. Vi som växte upp och gick i skolan då förstod inte så mycket av vad som pågick. Ändå påverkades vi barn i lika hög grad som de vuxna av dramat. Vi skonades visserligen från det ohyggliga öde som drabbade våra grannar i öster, väster och söder. Men våra liv och vår vardag påverkades också av världsdramat.

     I den vardagen levde jag min barndom. Jag kunde inte påverka det stora händelseförloppet. Jag hade inget ansvar för vad människor gjorde mot varandra. Jag förstod inte vad det rörde sig om. Men det hindrade mej inte från att observera, lyssna och tänka över min samtid. Precis som barn i alla tider har gjort.

     Alla vi barn i vår skola, på vår gata i Stockholm levde helt självklart i vår barnsliga egoism. Vi hade inte valt den tid vi befann oss i. Men våra glädjeämnen och våra bekymmer färgades av den tid vi levde i. Det var vår barndom, våra villkor. Vi kände inte till något annat.


Anna-Pias Klagobok.      Berättelsen om Anna-Pia och hennes kamrater som gick i skolan på den tiden kan kanske intressera och roa en sentida läsare. Det var den tanken som fick mig att skriva denna lilla bok nära sextio år senare.

Solveig Stenudd i Stockholm 2002
Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.