Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Springa på bio



På söndagarna kunde man gå på biomatiné — om man hade pengar. Det kostade 40 öre att gå på matiné i någon av Stockholms biografer. Det var mest på de små kvartersbiograferna man visade matinéfilm för barn under 15 år. Det var två föreställningar; en började klockan ett, den nästa började klockan tre.

     Även de stora premiär-biograferna visade ibland "extraföreställning" mellan ett och tre. Om det visades en barntillåten film kunde man gå och se en sådan föreställning. Men den var dyrare. Det var " Ordinarie priser", vilket betydde att det kunde kosta mellan 1:50 och 4:50 beroende på vilken plats man satt på. På första bänk alldeles nedanför filmduken var biljetterna billigast.

     Varje dagstidning hade varje dag en hel sida med bioannonser. Det fanns många biografer i Stockholm den här tiden. Här är en annonssida i AT.

Bioannonser

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.