Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.
INNEHÅLL
Anna-Pias KlagobokKlagoboken och Anna-PiaVattkoppor och ny skola — en bit ur boken Konstiga Hitler — en bit till ur boken Författaren som skrev om Anna-Pia Illustratören som gjorde omslagbilderna
På 1940-taletDet var då allt händeKriget som det såg ut i tidningarna Ransoneringen — allt som var "på kort"
Stockholm då och nuMitt i Stockholm då och nu
SkolanFolkskolan där Anna-Pia gick
Som vi såg utHåret och mössan ovanpå
Vad vi lästePå skol- och stadsbiblioteketTidningarna — vad man lärde sig i dem Serier — flickor, män och roliga gubbar
Annat skojBio mest på matiné
Om Cookies och GDPR
|
Springa på bio
På söndagarna kunde man gå på biomatiné — om man hade pengar. Det kostade 40 öre att gå på matiné i någon av Stockholms biografer. Det var mest på de små kvartersbiograferna man visade matinéfilm för barn under 15 år. Det var två föreställningar; en började klockan ett, den nästa började klockan tre.
Även de stora premiär-biograferna visade ibland "extraföreställning" mellan ett och tre. Om det visades en barntillåten film kunde man gå och se en sådan föreställning. Men den var dyrare. Det var " Ordinarie priser", vilket betydde att det kunde kosta mellan 1:50 och 4:50 beroende på vilken plats man satt på. På första bänk alldeles nedanför filmduken var biljetterna billigast. Varje dagstidning hade varje dag en hel sida med bioannonser. Det fanns många biografer i Stockholm den här tiden. Här är en annonssida i AT.
|
![]() Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida. Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.
Andra böcker av Solveig Stenudd
![]() Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.
![]() Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.
|