Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Läsa böckerBöcker kunde vi låna i Jakobs folkskolas bibliotek. Det fanns en hylla med böcker för flickor och en för pojkar. Ett av julpaketen kunde också innehålla en "Flickornas Julbok" eller "Pojkarnas Julbok". Dom brukade komma ut lagom till julen. Gissa vem som fick vilken Julbok!

     Vi kunde också gå till Stockholms stadsbibliotek på Sveavägen. Där fanns en särskild barn- och ungdomsavdelning. Fyra böcker i taget fick man låna. Av dom måste tre vara "nyttiga". De vuxna ville alltid uppfostra oss — även på vår fritid. Det var kanske inte så konstigt att vi läste så mycket serier och bläddrade så mycket i veckotidningar.


Stadsbiblioteket

     Vi tyckte att stadsbiblioteket såg ut som ett jättestort bläckhorn. Till den vuxna avdelningen i det runda tornet fick vi inte gå förrän vi var äldre.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.