Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Om författarenSolveig Stenudd vid 10 års ålder, 1943.

Solveig Stenudd ett år senare, 1944.
Här är författaren 1943 och 1944.


När jag började i skolan hösten 1940 hade det andra världskriget pågått i ett helt år. När det blev fred i Europa, våren 1945, skulle jag just gå ut femte klass i folkskolan. På bilden från 1943 är jag tio år. På bilden till höger är jag ett år äldre.

     Mitt under brinnande krig flyttade min familj från Kungsholmen till Norrmalm i centrala Stockholm. Större delen av krigsåren var jag elev i Jakobs folkskola i centrala Stockholm.


Anna-Pias Klagobok.      Det är i den miljön skolflickan Anna-Pia och hennes kamrater finns.


Solveig Stenudd år 2002.
Författaren år 2002.


Solveig Stenudd
Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.