Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Frisyr och mössaNågra av flickorna i klassen gick regelbundet till varuhuset Tempo vid Hötorget. Där fanns en fotoautomat. När vi hade tillräckligt med pengar plåtade vi oss i automaten.

Författaren vid 10 års ålder.      Här är författaren med ett års mellanrum. Tio år och elva år "vuxen". Den stora blomprydnaden är en Barnens Dagsblomma. Vi sålde den under de dagar på förhösten då just barnens dag firades. På våren sålde vi förstås majblomman.

Författaren vid 11 års ålder.      Den rutiga båtmössan var ganska vanlig på huvudet, men bara på flickor. Pojkarna hade för det mesta en maskinstickad röd luva med liten tofs. Skolbarnen hade något slags mössa på sej större delen av året. Även på sommaren om man skulle vara finklädd. Barnen i läroverk eller realskola hade skärmmössa med skolans emblem på skärmen.


Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.