Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


"Gott"Gott från 1940-talet.


"Gott" kunde man äta hela året, om man hade råd.

     I julgranen hängdes ibland karameller och annan konfekt i vackert färgade omslag. Till påsken fick man påskägg med godsaker i. På den tiden kallade vi det "gott" rätt och slätt. Godis är ett senare uttryck.

     Vanligt gott var tablettaskar och kola. De allra flesta tablettaskarna kostade 10 öre före krigsåren, men höjdes snart till 11 öre. Det var visst skatten...

     I gottaffärerna kunde man köpa ettöreskola, tvåöreskola och femöreskola... Flera av tablettaskarna och kolasorterna finns kvar än.


Gott från 1940-talet.
Bilderna på gottaskar är från boken Tidernas godis av Sven Hagman, Prisma 1986.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.