Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Konstiga Hitler

Ur kapitel 2 i Anna-Pias KlagobokMin stora syster Katarina och jag har kommit överens om att varje kväll sluta vår aftonbön med att be Gud göra slut på kriget och döda Hitler. Det är Hitlers fel alltihop! säger Katarina. Hitler och nazisterna har satt i gång kriget för att få regera över hela världen, säger hon.

Konstiga Hitler.      På kvällarna brukar vi prata om Hitler, Katarina och jag. Hans bild finns ofta i tidningen och på bio ser man honom ibland i journalfilmerna. Jag tycker att han ser så hemskt ful och knasig ut. Ändå visar bilderna hur alla tyskar hurrar på honom. Dom sträcker armarna i vädret och skriker "Haj! Haj!" Barnen också. Hur kan dom? Hur kan dom tycka att han är någon dom måste lyda och gå ut och slå ihjäl folk för?

     Ännu konstigare är det med Rune, en stor pojke som bor på våran gata. Ibland brukar han ha en armbindel med hakkorset på. Han hejar på tyskarna i kriget och vill att tyskarna ska vinna kriget. "Då blir det ordning och reda också i Sverige!" säger han. Jag tycker att Rune är knasig. Hitler har väl ingenting att göra med oss i Sverige! Men jag behöver inte bry mej om Rune för han går läroverket. Jag går i folkskolan i tredje klass. Så Rune kan fortsätta och larva sej så mycket han vill.


Anna-Pias Klagobok. Detta är ett kort avsnitt ur Anna-Pias Klagobok, av Solveig Stenudd 2002.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.