Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Hötorget



Hötorget med Hötorgshallen var en lika stor knutpunkt på 1940-talet som nu. Alla mammorna gick till Hötorget för att handla. På Hötorget handlade man grönsaker, frukt och blommor. I Hötorgshallen köpte man kött, färsk fisk, ost och pålägg. Pålägg kallades specerier. Den gamla Hötorgshallen är riven men den nya säljer fortfarande samma saker.


Orfeus

     Förr fanns det också flera små butiker och affärer som sålde kött, fisk, grönsaker, frukt och blommor. Men där var nästan allting litet dyrare än i hallen eller på torget. I de butikerna handlade man om man hade bråttom eller inte ville gå ända till Hötorget.

Konserthuset

     Stockholms konserthus med statyn som föreställer Orfeus fanns redan på den tiden. Karl Milles heter konstnären som gjort den berömda statyn. På konserthusets trappa satt man och solade sej på våren, då precis som nu. Men det var flera cyklar!

     Torghandeln är lika livlig idag som under krigsåren.

PUB

     Huset i bakgrunden fanns också på 1940-talet. Det kallades då PUB, en förkortning av Paul U. Bergström. Det var ett stort varuhus, som hade flera rulltrappor. Där arbetade Greta Garbo innan hon började sin filmkarriär. Varuhuset har bytt ägare och namn och är ombyggt. Rulltrapporna har blivit fler och bredare. Det ligger mitt emot konserthuset.

Tempo

     Mitt emot Hötorgshallen låg ett stort modernt hus. Där fanns också ett litet mindre varuhus. Det hette Tempo. Där fanns också en rulltrappa. Det var en av de första rulltrapporna i Stockholm.

     Vi ungar brukade gå till både Tempo och PUB bara för att åka rulltrapporna. Ett uppskattat gratisnöje för den tidens ungar.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.