Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Kriget i tidningarna



Rit-Ola om kriget, Se 1943.

Winston Churchill, karikatyr av MaS. På dagstidningarnas förstasidor fanns alltid något om det pågående kriget. Vi barn förstod för det mesta ingenting av det som var tryckt med stora svarta bokstäver. Vissa namn och ord återkom: Montgomery, Axelns sorgebarn, Quisling, Mussolini. Men vilka gubbar som gjorde något bra eller något dåligt var mycket svårt att förstå.

     Ibland smög det sej in någonting om vad som hände i Sverige. Men det trycktes med mindre bokstäver.

Hitler, karikatyr av MaS.      Något lättare att känna igen dom olika figurerna blev det i satirbilderna. Långsamt lärde man sej känna igen några personer. Skurkarna i kriget avslöjades i tecknarnas bilder.

     Något lärde man sej också begripa om vad kriget kan ställa till för vanliga människor. MaS, Rit-Ola och Bertil Almqvist var några av dom kända tecknarna i svenska tidningar.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.