Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Norrmalm



Stockholm 1942.
Anna-Pias Norrmalm


Mitt i denna centrala del av Stockholms innerstad ligger mitt och Anna-Pias centrum:

     Där finns Johannes kyrka, Malmskillnadsgatan där Anna-Pia bor, Brunnsgatan där Jakobs folkskola låg och de två Kungstornen. Ett område som fortfarande är sej märkvärdigt likt. En och annan ny byggnad har tagit en äldre byggnads plats.

     Men den förr så smala Malmskillnadsgatan har förändrats helt. Sträckan mellan Kungstornen och Brunkebergstorg har breddats. Alla de gamla bostadshusen har rivits. Där ståtar nu bankpalats och höga kontorshus. Bostadshusen är inte många och de som finns är mycket dyra att bo i. Det är självklart inga barnrikeområden som det var under 1940-talet.

     Norrmalm var en gammal del av staden som låg i det centrala Stockholm. Det kallas ibland nedre Norrmalm nu. Sedan 1940-talet har den stadsdelen nästan helt förändrats. Många hus har rivits. Tunnelbanan har byggts. Gatorna har breddats. Men mycket finns också kvar idag år 2002.

     Men under kriget var de flesta gamla husen kvar. En del av dom var byggda under 1700-talet eller 1800-talet. En del av husen var faktiskt byggda på 1600-talet. Folk bodde i dem. Självklart var dom ganska omoderna. Man värmde bostaden med brasa i kakelugn och hade torrdass på gården. Bara kallt vatten rann ur vattenkranen i köket. Man var ganska trångbodda.

     Men bara något kvarter bort fanns hus med stora bekväma våningar som hade centralvärme och badkar. Där bodde familjer med bättre ekonomi. Flera av dom ungarna gick ändå i samma folkskola som Anna-Pia. En del av dom ungarna gick bara i folkskolan i fyra år. Efter fjärde klass flyttade dom över i flickskola eller läroverk för gossar.

     I folkskolan gick man i åtta år. Sedan fick man börja arbeta om man ville eller så kunde man börja i någon yrkesskola.

     Under min folkskoletid hade vi fria läroböcker och fria måltider i skolmatsalen.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.