Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


"På kort"

RansoneringenNästan allt var "på kort". Ransonering hette det. Tidningarna hade med jämna mellanrum helsidesannonser med uppgifter om tilldelningen. Det verkade nästan alltid som om ransonen tog slut för fort. Särskilt kaffe och kakao.


Författarens eget ransoneringskort.

     Här ovan är mitt eget ransoneringskort. Det var det första jag fick, redan 1940. Kaffe och te men också kakao kunde köpas på detta kort.

     Mjölk och fisk var inte "på kort". Det var viktigt särskilt för barnen att få tillräckligt med mjölk. Därför fick man ibland litet prisrabatt på mjölk. Fisk åt man ofta och mycket under krigsåren. Vi ungar gnällde litet över benen i alla fiskar.

     Regelbunden information om ransonering fanns i tidningarna under hela krigsperioden. Nästan allt var "på kort", som vi sade. Det blev ett klippande och pusslande. Man bytte också med varandra. Den som inte rökte hade ett extra kapital, till exempel.


Ransoneringskalender i Aftontidningen 1943.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.