Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.
INNEHÅLL
Anna-Pias KlagobokKlagoboken och Anna-PiaVattkoppor och ny skola — en bit ur boken Konstiga Hitler — en bit till ur boken Författaren som skrev om Anna-Pia Illustratören som gjorde omslagbilderna
På 1940-taletDet var då allt händeKriget som det såg ut i tidningarna Ransoneringen — allt som var "på kort"
Stockholm då och nuMitt i Stockholm då och nu
SkolanFolkskolan där Anna-Pia gick
Som vi såg utHåret och mössan ovanpå
Vad vi lästePå skol- och stadsbiblioteketTidningarna — vad man lärde sig i dem Serier — flickor, män och roliga gubbar
Annat skojBio mest på matiné
Om Cookies och GDPR
|
Serier
Ungarna gillade serier — de vuxna varnade för dem.
Vi letade ständigt efter seriesidorna i alla tidningar. Det vimlade inte precis av serier. Allvarliga dagstidningar hade bara några få seriestrips. Kvällstidningarna var litet mer generösa. Hela serietidningar fanns knappt alls. Det var i veckotidningarna man kunde hitta serier. Somliga i färg. Några av den tidens seriefigurer har försvunnit helt. Men flera har levt vidare och är hur pigga som helst. Nu har många av seriernas superhjältar blivit filmhjältar i storfilmer. En av dom äldsta rymdfararna, Blixt Gordon, blev film redan före andra värlskriget. Före honom klev apornas son, Tarzan, ut från boken till filmens och till serierutans värld.
Flickor i seriernas värld![]() Flickor och vuxna kvinnor hade för det mesta ganska tråkiga roller i serierna. Den ordentliga barntidningen Lyckoslanten hade trots allt två roliga tjejer: Spara och Slösa. Alla flickor hade roligt åt dom två olika karaktärerna. Sparas präktighet uppfattades inte alltid sympatiskt. Slösas svaghet för godis och snygga kläder kunde däremot göra det. Det var kanske inte riktigt meningen.
Modiga män och roliga gubbar![]() De flesta serierna hade män i huvudrollerna. Rymdfarare och upptäcktsresande råkade in i farliga situationer. Men dom kom alltid levande ut ur dom. Att det handlade om modiga mäns bravader är kanske orsaken till att flera pojkar än flickor läste de serierna.
Men de flesta tecknarna förblev helt anonyma. Skaparen av den fantasifulla och detaljrikt tecknade Nalle och Lisa i Sagolandet hörde till dem.
|
![]() Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida. Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.
Andra böcker av Solveig Stenudd
![]() Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.
![]() Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.
|