Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Skolan



Jakobs folkskola hade adress Brunnsgatan 11. Skolhuset blev färdigbyggt i slutet av 1870-talet. Skolan kallades i folkmun för fattigskola. Den kom till för att alla fattiga barn som bodde i trakten skulle kunna gå i skolan. Lagen om obligatorisk skolundervisning infördes i Sverige år 1842.


Jakobs folkskola.

     Enligt lag skulle det finnas minst en skola i varje församling i Sverige. I Johannes och Jakobs församlingar på Norrmalm som var tätbebyggda fanns det gott om barn i skolåldern. Så skolhuset blev ganska stort — tre våningar högt. Många årskullar skolbarn har gått i Jakobs folkskola under de 100 år skolan fanns. Byggnaden revs 1970 — då hade den tjänat ut och var nog rätt nedsliten.


Lutternsgatan som revs. Det är Kungsgatan nu.

     Skolgården råkade ut för en egendomlig förändring omkring år 1911. Då grävde man ut en del av Brunkebergsåsen. Lutternsgatan, en brant och smal gata ersattes med det som nu är Kungsgatan. Skolan låg på Brunnsgatan som gick parallellt med Lutternsgatan.

     När den breda Kungsgatan drogs fram kom skolgården att liksom hänga i luften ett tag. Den stöttades med byggnadsställningar och hängde som jättestor balkong ut mot Kungsgatan. Så småningom byggdes ett hus som var tre våningar högt under skolgården. Där öppnades efter en tid flera eleganta affärer. När skolhuset revs 1970 byggdes ett högt affärs- och kontorshus. Det blev sju våningar högt.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.