Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Mitt i Stockholm



Jakobs folkskolas skolgård.

     Jakobs folkskola låg vid Brunnsgatan men skolgården låg mot Kungsgatan fast tre våningar ovanför trafiken. Den tidens trafikbrus hördes upp. Det brus som skolbarnen åstadkom kunde inte överrösta ens den tidens trafik.


Rigoletto på Kungsgatan.

Rigoletto på Kungsgatan nu.

     Nu går inte några spårvagnar på Kungsgatan, bara bussar och bilar. Skolgården är borta och har ersatts av ett sju vånngar högt affärshus. Huset med biografen Rigolette är kvar. Biografen också.


Kungstornen på Kungsgatan.

     Kungsgatan har kvar sina två Kungstorn och sina två viadukter där den långa Malmskillnadsgatan och den något längre Regeringsgatan går fram. Många av husen vid den gatan finns kvar än idag.

     Malmskillnadsgatan börjar eller slutar, vilket man vill, vid Johannes kyrka och går fram till Brunkebergstorg. Det är nästan bara vid Johannes kyrka en del av de gamla husen finns kvar. Samma är det med Regeringsgatan. Den har breddats och de flesta husen har rivits. Där ligger nu moderna affärshus och kontor.

Centrumhuset på Kungsgatan.      Centrumhuset kallas den lätt svängda byggnaden intill det norra Kungstornet. Vyn är sej tämligen lik från 1940-talet.

     Det nya är skylten som visar att en tunnelbanestation finns här. Det var slutstation på Norrmalm när T-banelinjen ut mot Väserort blev byggd. Först kallades stationen Kungsgatan. Idag heter den Hötorget.


Spårvagn linje 5.

     Kungsgatan sträcker sej mellan Stureplan och Vasagatan. Stureplan ansågs vara den mest centrala mötesplatsen i Stockholm under krigsåren på 1940-talet. Här möttes flera spårvagnar och trådbussar. Spårvagn linje 5 gick upp till östra station och ringlade sej åt andra hållet upp till Vasastaden.


Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.