Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.
INNEHÅLL
Anna-Pias KlagobokKlagoboken och Anna-PiaVattkoppor och ny skola — en bit ur boken Konstiga Hitler — en bit till ur boken Författaren som skrev om Anna-Pia Illustratören som gjorde omslagbilderna
På 1940-taletDet var då allt händeKriget som det såg ut i tidningarna Ransoneringen — allt som var "på kort"
Stockholm då och nuMitt i Stockholm då och nu
SkolanFolkskolan där Anna-Pia gick
Som vi såg utHåret och mössan ovanpå
Vad vi lästePå skol- och stadsbiblioteketTidningarna — vad man lärde sig i dem Serier — flickor, män och roliga gubbar
Annat skojBio mest på matiné
Om Cookies och GDPR
|
Mitt i Stockholm![]() Jakobs folkskola låg vid Brunnsgatan men skolgården låg mot Kungsgatan fast tre våningar ovanför trafiken. Den tidens trafikbrus hördes upp. Det brus som skolbarnen åstadkom kunde inte överrösta ens den tidens trafik.
Malmskillnadsgatan börjar eller slutar, vilket man vill, vid Johannes kyrka och går fram till Brunkebergstorg. Det är nästan bara vid Johannes kyrka en del av de gamla husen finns kvar. Samma är det med Regeringsgatan. Den har breddats och de flesta husen har rivits. Där ligger nu moderna affärshus och kontor.
Det nya är skylten som visar att en tunnelbanestation finns här. Det var slutstation på Norrmalm när T-banelinjen ut mot Väserort blev byggd. Först kallades stationen Kungsgatan. Idag heter den Hötorget.
|
![]() Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida. Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.
Andra böcker av Solveig Stenudd
![]() Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.
![]() Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.
|