Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Vad man lärde sig i tidningarna



AT, torsdag den 20 maj 1943

I mitt hem hade vi en daglig tidning. Aftontidningen, som kallades AT. Den hade socialdemokratisk inriktning. På den tiden kallades partiet rätt och slätt för Arbetarpartiet eller mera högtidligt; Social-demokratiska arbetarpartiet.

Folket i Bild, den 6 juni 1943      Vi hade också en veckotidning, som pappa köpte genom sitt arbete på ett stort stockholms-bageri; Folket i Bild. FIB kallades den.

     Litet då och då köpte någon i familjen någon annan veckotidning. Det fanns många att välja på: Allas Veckotidning, Allers, Lektyr, Levande Livet, Hela Världen, Hemmets Journal, Hemmets Vecko-tidning, Tidsfördrif, Vecko-Revyn och Vårt Hem.

     Alla tidningar publicerade med jämna mellanrum kartor över krigets Europa. Där stod detaljerade uppgifter om fällda bomber och antal döda, mm. Här en karta i FIB nr 39 i september 1943.


Karta över bombkriget i Europa, FiB 1943.

Skämtteckning i Eko från världspressen, FiB 1943.      I alla tidningarna letade jag alltid ivrigt efter serierna. Roligt ritade gubbar var ett stort intresse. Det fick sina följder:

     Mycket av det vi skolbarn kunde lära oss om kriget och politiken under 1940-talet gjorde vi genom att titta på skämtbilder och karikatyrer på de ledande figurerna. Mitt sökande efter serier och "roliga gubbar" i tidningarna ledde till de politiska satirteckningarna.

Skämtteckning i Eko från världspressen, FiB 1943.      Jag uppfattade dem som ett slags serieteckningar. Därför läste jag även texten under bilden. På så sätt snappade jag upp något av tidens tankar och kommentarer kring det pågående världskriget.


Flygkamraterna och Lars och Lisa, FiB 1943.

     Andra riktiga serier i FIB som var till särskilt för barn och ungdomar var Flygkamraterna och Lars och Lisa. Alla serier uppskattades av seriehungriga ungar den här tiden. Det var inte så gott om dem.

     Sent på hösten 1943 debuterade Pelle Svanslös som tecknad serie i FIB. Gösta Knutssons berättelser om Pelle hade vi bara haft i bokform. Nu tecknades den av "trollritaren" Einar Norelius. Det började ljusna litet på seriefronten!


Pelle Svanslös startar i FiB, 1943.

     Men bäst av alla I FIB var Ritolas: BIFFEN OCH BANANEN. Här ett tufft inlägg i den politiska debatten i FIB NR 21, 1943. Om Biffen och Bananens skapare, Ritola, hade den åsikten, då visste man som unge att det var den rätta åsikten om tyskarnas krigföring.


Biffen & Bananen, FiB 1943.

Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.