Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias Klagobok

Om boken, med några glimtar ur denAnna-Pias Klagobok. Omslagsbild: Ika Österblad.

Boken handlar om en tioårig flicka i Stockholm. Det var på den tiden då det andra världskriget rasade runt Sveriges gränser. Bara Sverige var skonat och levde i en bräcklig fred som när som helst kunde brytas.

     Mörkläggning, ransonering och beredskap var också barnens vardag. Den tidens barn var inte annorlunda än dagens barn. De gick i skolan. De lekte och hade kul trots att världen var snudd på galen. Barnen hade inte valt sin tid att vara barn.

     Några glimtar ur boken...Anna-Pias Klagobok. Anna-Pias Klagobok. Utigven av Eriksson & Lindgren 2002. Omslagsbild av Ika Österblad.


Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.