Anna-Pia. Akvarell av Ika Österblad.

Anna-Pias värld
Om att vara skolflicka i 1940-talets Stockholm, när världskrig härjade utanför Sveriges gränser.

Anna-Pias FREDSBOK, av Solveig Stenudd.

Här är andra boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om tiden fram till andra världskrigets slut 1945. Klicka här för att läsa mer om den.


Anna-Pias KLAGOBOK, av Solveig Stenudd.

Här är första boken om Anna-Pia, skolflicka i 1940-talets Stockholm. Den handlar om de första åren på 1940-talet, när andra världskriget pågick. Klicka här för att läsa mer om den.


Vattkoppor och ny skola

Ur kapitel 1 i Anna-Pias KlagobokDet var en gång en liten flicka som hette Anna-Pia... Så börjar en sagobok. Men det här är ingen sagobok. Det är inte heller en dagbok. Sagoböcker brukar dom vuxna skriva åt barn. Dagböcker kan vem som helst skriva. Och jag känner flera som gör det. Men jag ska skriva en KLAGOBOK. Och den börjar så här:

     Det var en gång en flicka som kallades Anna-Pia. Hon var inte liten. Hon var lång och smal... Nej, för resten hon var mager och lång som en spagettisträng. Hon var inte söt. Hon var ganska vanlig, utom på ett vis. Hon var arg. Inte arg som ett bi. Hon var arg som en hel kupa full med bin. Jag vet vad jag talar om för det är jag som är Anna-Pia..

     Och så fortsätter det:

     ... Jag tycker att man oftare har anledning att vara arg än ledsen, faktiskt. Och jag har verkligen anledning att vara arg. För jag har fått vattkoppor. Över hela kroppen och det kliar och kliar och kliar. Jag tycker faktiskt att det är orättvist att jag ska få vattkoppor när jag alldeles nyss har haft mässlingen. Ännu mer orättvist är det att jag blir sjuk två gånger under vårterminen när jag just har börjat i den nya skolan...

     ... andra saker att klaga över är ...


Anna-Pias Klagobok. Detta är ett kort avsnitt ur Anna-Pias Klagobok, av Solveig Stenudd 2002.


Solveig Stenudd 1943.
Solveig Stenudd
Så här såg Solveig ut 1943, när hon var lika gammal som Anna-Pia. Hon har skrivit böckerna om Anna-Pia och texterna på denna hemsida.

Soveig Stenudd (1933-2019) var journalist och författare, bland annat även till en bok om Canadas historia, om balkonger och om julkalendern genom alla år.

Andra böcker av Solveig Stenudd

Julkalendern i radio och TV genom tiderna, av Solveig Stenudd.
Teskedsgumman, Pettson och alla de andra
Julkalendern i radio och TV genom tiderna. En kavalkad genom alla år av julkalender, där de många figurerna och historierna presenteras, även med bilder på själva kalendrarna.


Balkonger, av Solveig Stenudd.
Balkonger
Här berättas med många bilder om balkongernas varierande arkitektur och historia, samt deras rol li såväl världshändelser som på teater och film.